>

VIVIO Wanilia mielona 25g

Funkcje i szczegóły techniczne

Wanilia to roślina przyprawowa o charakterystycznym słodkim zapachu i aromacie. Używana nie tylko w przemyśle cukierniczym, ale także perfumeryjnym. Stosuje się ją także do produkcji likierów, aromatyzowania czekolad. Występuje w formie olejku, proszku (wanilia mielona), cukru waniliowego oraz w postaci lasek. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Powszechnym produktem stał się cukier waniliowy o niezwykle intensywnym zapachu, który występuje w większości przepisów na ciasta. Warto jednak wiedzieć, że często spotyka się podróbki, które można spotkać pod nazwą cukier wanilinowy. To chemiczna podróbka, która w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę. Wanilia uchodzi za afrodyzjak i naturalny antydepresant. Starożytni Aztekowie kwiatami wanilii płacili podatki. Dzisiaj jest powszechnie dostępna i możemy rozkoszować się jej wspaniałym aromatem bez ograniczeń. Poznaj właściwości wanilii i dowiedz się w jaki sposób wykorzystać wanilie mieloną w kuchni. Co to jest wanilia? Właściwości zdrowotne wanilii Wanilia w aromaterapii Gdzie kupić wanilię mieloną? Dlaczego wanilia jest droga? Wanilia jako alergen Czy wanilia odstrasza komary i kleszcze? Jak przechowywać wanilie mieloną? Wanilia mielona - cena Wanilia mielona przepisy   Co to jest wanilia? Wanilia to obok szafranu jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jak wygląda? Laski wanilii przypominają długie, cienkie strączki. Są to owoce rośliny z gatunku storczykowatych o nazwie vanilla planifolia (wanilia płaskolistna). Występuje dziko w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Czerpie składniki pokarmowe z obumarłych pni i konarów drzew. Ma silnie rozwinięty system korzeniowy, liście są sztywne i płaskie. Piękne, duże kwiaty o słodkawym zapachu wabią owady. Okres kwitnienia trwa od maja do sierpnia. Wanilia kwitnie co dwa/trzy lata i tylko przez osiem godzin. Owocowanie rozpoczyna się po trzech latach. Zielone strąki zbiera się przed całkowitym dojrzenie, poddawane są one naturalnej fermentacji i suszeniu. W ten sposób uzyskują ciemną barwę i zaczynają intensywnie pachnieć. Początkowo monopolistą w uprawie wanilii był Meksyk. Gdy odkryto ręczną metodę zapylania, uprawa wanilii rozprzestrzeniła się także na inne terytoria. Dzisiaj największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar. Właściwości zdrowotne wanilii Jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, który pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Równoważy poziom cholesterolu, a ostatnie badania wykazały, że hamuje łaknienie i pobudza metabolizm. Wanilia to nie tylko przyprawa dodawana do deserów, ale także roślina lecznicza o wysokich walorach zdrowotnych. Spożywanie tej przyprawy może pozytywnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego z uwagi na działanie rozkurczające. Dzięki zawartości fitoferomonów uważana jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Jej silny aromat pobudza wydzielanie hormonów,...
0 z 0 wyniki z 0 sprzedawców
Sortuj wyniki : Popularność
Sorry, we do not have any result for your search.
Similar products might interest you